Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej

16 października 2020 r. zawiązał się

Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej

Celem Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej jest wypracowanie z Rządem RP rozwiązań funkcjonowania branży gastronomicznej w czasie epidemii na zdrowych zasadach ekonomicznych z zachowaniem bezpieczeństwa sanitarnego i ochrony seniorów 65+

Postulaty Sztabu Kryzysowego do Rządu RP:

1.  Żądamy merytorycznego uzasadnienia ograniczenia swobody prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomicznej wprowadzonego przez Rząd RP.

Wnioskujemy do Rządu RP o przedstawienie mechanizmu i merytoryki decyzji lockdown z 13 marca 2020 r. i obecnego ograniczania działalności do godz. 21:00.

2.  Żądamy wprowadzenia stałej i jednolitej stawki VAT – 8% na wszystkie produkty i usługi w gastronomii od dnia 01.11.2020 r.

3.  Domagamy się „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej”
na wzór tarcz antykryzysowej dla Turystyki.

Na wzór Ustawy z dnia 17 września 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19…, w tym:

a)     stworzenia Funduszu Gwarancyjnego dla Gastronomii Polskiej w ramach Tarczy, dla wierzycieli w szczególności właścicieli nieruchomości 

b)     gwarancji dla banków i uruchomienie nieoprocentowanych pożyczek dla gastronomii

c)     gwarancji dla klientów dokonujących wpłat zaliczek na wydarzenia grupowe w obiektach

d)     umorzenie obowiązku spłat dotacji z PFR

e)    preferencyjny ZUS dla pracowników gastronomii

FacebookTwitterGoogle+