Sprawozdanie dotyczy działań promocyjnych związanych z promocją województwa Lubelskiego podczas Pikniku świętojańskiego który odbył się w Nałęczowie 15 czerwca 2019 r
- Tegoż dnia mogliśmy gościć w Nałęczowie w Parku Zdrojowym. Odbył się tam Świętojańskiej Piknik w oparciu o produkty regionalne, na bazie których kucharze ze Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy przygotowywali prezentacje kulinarne potraw z Kuchni Regionalnej.
- Event ten odbył się dzięki Agnieszce Filiks właścicielki Willi Filiks która była gospodynią tegoż wydarzenia, to dzięki jej wkładowi wydarzenie to miało tak znakomite przygotowanie .
- Udział w tym święcie wzięli również producenci, których produkty znajdują się na liście Produktów Tradycyjnych z Urzędu Marszałkowskiego a mogliśmy na tych produktach gotować.
A są to: Skarby Natury z Zabłocia J.Pecio ,”Moje owoce” Maria Figiel ;
„Manufaktura Różana” Jolanta Mazurkiewicz, producenci wędlin, producenci serów, pieczywa , kaszy i mąki.
- W związku z tym, że celem Naszego stowarzyszenia jest promocja regionu, naszej Kuchni Lubelskiej dla tego też wyszukujemy dobrych naturalnych produktów, na których możemy przygotowywać ciekawe potrawy zapomniane, ale też w nowej odsłonie.
5. Cele jakie nam przyświecają :
– kultywowanie tradycji kulinarnej
– ocalenie od zapomnienia przepisów na dania regionalne
– rozpowszechnianie wiedzy o produktach lokalnych i regionalnych
– podkreślenie roli tradycji w sztuce kulinarnej
6. Założeniem było a żeby był to Piknik rodzinny stąd też, uczestniczyliśmy w nim w towarzystwie naszych rodzin, które pomogły nam stworzyć taką atmosferę .
7. Zorganizowaliśmy pokazy gotowania przy użycie produktów w/w producentów
8. Stąd mogliśmy trafić do spacerujących tam gości z całej Polski i nie tylko
9. Organizatorem Pikniku Nałęczowskiego był :
- Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego
- Nałęczowski Ośrodek Kultury
- Burmistrz Miasta Nałęczów
Podczas Promocji Województwa Lubelskiego został zamieszczony
Rollup Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego , oraz materiały promocyjne
Relacje z wydarzenia znajdują :
Nałęczowski Ośrodek Kultury
Gazeta nałęczowska
www.kucharze.lublin.pl oraz FC
oraz relacji foto
Z poważaniem
Prezes Zarządu
Jacek Jakubczak