Pokazy kulinarne w Janowcu

Dzień dzisiejszy przeszedł do historii tj. organizowane w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa dnia 19 września 2021 r. na terenie Zamku w Janowcu po przez pokazy kulinarne. Przy wsparciu dzisiejszego wydarzenia brali udział :
Piotr Huszcz
Rafał Szebski
Grzegorz Barwiński
i moja skromna osoba Jacek Jakubczak
i oczywiście jak mógłbym zapomnieć o wsparciu uczennic ze Szkoły Lider w Lublinie, które zostały dedykowane przez Andrzeja Rudzińskiego.
Za ich pomoc serdecznie dziękujemy.
Głównym celem pokazów było prezentacja regionalnych produktów spożywczych i zaprezentowaniu ich w potrawach kuchni zamkowej-dworskiej, a jednocześnie promocja Lubelszczyzny w tym co najlepsze tj. w smakach regionalnych.
Tematem przewodnim przy przygotowaniu potraw był miód, wino i dziczyzna, produkty dominujące w tejże kuchni.
Kucharze ze stowarzyszenia przygotowali dania z w/w kuchni, robiąc pokazy kulinarne dla przybyłych gości, którzy mogli zdegustować po wcześniejszej prezentacji na scenie, a jednocześnie opowiadając o produktach ich pochodzeniu jak również o historii potraw.
Promocja odbyła się bezpośrednio na miejscu jak również w mediach społecznościowych takich jak FB strony internetowe Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy , Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu nad Wisłą jak również Zamek w Janowcu.

https://www.facebook.com/kucharze.lublin/videos/1873664496151756

FacebookTwitterGoogle+